Συνταγές και νέα από τον κόσμο της γαστρονομίας,της ζαχαροπλαστικής,του κρασιού, tips,συμβουλές και πολλά πολλά άλλα απο τον e-chef......

3 Μαρ 2011

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ


ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
  

Υλικά:  
  1. 1  κιλό ανάμικτα θαλασσινά
  2. 1 κουταλάκι λάδι
  3. 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  4. 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
  5. 1 σκελίδα σκόρδο, χοντροκομμένο
  6. 1 ποτηράκι λευκό κρασί
Για το ριζότο
  1. 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  2. 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  3. 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  4. 350 γρ. Ρύζι καρολίνα ΩΜΕΓΑ
  5. 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  6. αλάτι, πιπέρι  
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Ξεπλένετε τα μύδια και τις αχιβάδες με άφθονο νερό. Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα τηγάνι, προσθέτετε το κρεμμύδι την πιπεριά και το σκόρδο και τα σοτάρετε. Προσθέτετε το λευκό κρασί με τα οστρακοειδή. Δυναμώστε τη φωτιά μέχρι ν’ ανοίξουν τα όστρακα. Στη συνέχεια τα σουρώνετε και κρατάτε τους χυμούς από το τηγάνι. Ετοιμάζετε το ριζότο. Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε ελαφρώς τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 5 λεπτά. Προσθέτετε το ρύζι και το κρασί και ανακατεύετε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσει. Στο μεταξύ ζεσταίνετε το ζωμό λαχανικών.
Προσθέτετε του χυμούς που έχετε κρατήσει από τα μύδια καθώς και το ζωμό, μέχρι να καλυφθεί το ρύζι. Βράζετε το ρύζι μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά και έπειτα προσθέτετε αλατοπίπερο και ζωμό με το κουτάλι. Συνεχίζετε να προσθέτετε ζωμό μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και στη συνέχεια το ρίχνετε στα καθαρισμένα θαλασσινά και ανακατεύετε. Φροντίστε να κρατήσετε λίγα όστρακα με κέλυφος για το γαρνίρισμα και αρκετό ζωμό, ώστε να το προσθέσετε στο τέλος, αν χρειαστεί για να μην γίνει το ριζότο σας πολύ στεγνό.

ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ
ΥΛΙΚΑ:
  1. 1 κιλό σουπιές
  2. 1 κιλό σπανάκι
  3. 1 ποτήρι λάδι
  4. 2 κρεμμύδια
  5. 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  6. λίγο άνηθο
  7. δυόσμο
  8. αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
  1. Kαθαρίζουμε τις σουπιές, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το λάδι και προσθέτουμε τον άνηθο και το δυόσμο και στη συνέχεια τις σουπιές σε μικρά κομμάτια.
  2. Οταν πάρουν μια βράση σβήνουμε με το κρασί, βάζομε λίγο αλάτι και πιπέρι και 2 ποτήρια νερό και αφήνουμε το φαγητό να μισοψηθεί.
  3. Ρίχνουμε και το σπανάκι ψιλοκομμένο και σε 10 λεπτά τα φαγητό είναι έτοιμο.
ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ
ΥΛΙΚΑ : 
  1. 200 γρ ταραμάς
  2. 400 γρ ψίχα λευκού ψωμιού
  3. 1 μικρό κρεμμύδι
  4. 2 λεμόνια
  5. 2 φλιτζάνια του καφέ λάδι 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βρέχουμε την ψίχα του ψωμιού και την στύβουμε καλά
Βάζουμε τον ταραμά στο γουδί και τον χτυπάμε καλά προσθέτουμε τριμμένο το κρεμμύδι
και συνεχίζουμε το χτύπημα στην συνέχεια προσθέτουμε την ψίχα και ανακατεύουμε
όταν ανακατευτούν καλά τα υλικά βάζουμε σιγά σιγά το λάδι και το λεμόνι ανακατεύοντας.
Η ποσότητα του ταραμά μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει ανάλογα με την ποιότητα του ταραμά. Δοκιμάζοντας θα πετύχουμε την ταραμοσαλάτα που μας αρέσει.


ΛΑΓΑΝΑ
ΥΛΙΚΑ:
  1. 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  2. 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι σταρένιο (κίτρινο)
  3. ½ φλιτζάνι βιολογικό πίτουρο από σιτάρι *
  4. 2 κουτ. του γλυκού μαγιά στιγμής, σκόνη
  5. 1 ½ κουτ. του γλυκού αλάτι και επιπλέον 
  6. κρυσταλλικό για πασπάλισμα αν θέλετε
  7. 2-3 κουτ. του γλυκού μείγμα αλεσμένα μυρωδικά : μαχλέπι, κόκκοι κόλιανδρο και γλυκάνισο
  8. ½ κουτ. φρεσκοαλεσμένο λευκό πιπέρι (προαιρετικά)
  9. 3 ½ - 4 φλιτζάνια νερό εμφιαλωμένο, χωρίς χλώριο
  10. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βάλτε σε μεγάλη διάφανη ή ημιδιάφανη γαβάθα τα αλεύρια, τη μαγιά, το αλάτι, τα μυρωδικά και το πιπέρι, αν χρησιμοποιείτε, και αναμείξτε τα καλά με σπάτουλα.
Κάντε μια λακκούβα στη μέση και προσθέστε σταδιακά 3 φλιτζάνια νερό, ανακατεύοντας με την σπάτουλα για να ενσωματωθεί το υγρό στο αλεύρι.
Αρχίστε να δουλεύετε το μείγμα με το μίξερ του χεριού, στο οποίο έχετε προσαρμόσει τα ειδικά τσιγκέλια. Βάλτε κι άλλο νερό - όσο χρειάζεται και μόλις το μείγμα γίνει περίπου ομοιόμορφο, σταματήστε το μίξερ και αφήστε να μείνει 10 λεπτά. Δουλέψτε και πάλι τη ζύμη για 5 8 λεπτά με το μίξερ, προσθέτοντας 1 2 κουταλιές αλεύρι, αν είναι πολύ νερουλή ή λίγο νερό αν είναι σκληρή, μέχρι να γίνει λεία και ομοιόμορφη.
Η ζύμη θα είναι μαλακιά και θα κολλάει. Αλευρώστε την επιφάνεια εργασίας και αδειάστε επάνω τη ζύμη, βοηθώντας με τη σπάτουλα. Καθαρίστε και σκουπίστε καλά τη γαβάθα.
Πασπαλίστε τη ζύμη και τα χέρια με αλεύρι και χρησιμοποιώντας μια μεγάλη σπάτουλα για ζύμη γυρίστε και διπλώστε τη ζύμη στη μέση πασπαλίζοντας και ξαναδιπλώνοντας, αν κολλάει πολύ.

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ 

Υλικά:
  1. 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  2. 1 1/2 φλυτζάνι λάδι
  3. 1 φλυτζάνι ρύζι
  4. 1 βάζο κληματόφυλλα
  5. χυμό από ένα λεμόνι
  6. άνιθο
  7. μαϊντανό
  8. δυόσμο
  9. αλάτι
 
Εκτέλεση:
 
Ξεπλένετε τα φύλλα από την άλμη. Βάζετε όλα τα υλικά, εκτός από τον χυμό του λεμονιού, σε ένα μπωλ μαζί με το μισό ποτήρι λάδι. Παίρνετε από το μείγμα μία με δύο κουταλιές του γλυκού, γεμίζεται το κάθε φύλλο και το διπλώνετε. Τα βάζετε στην κατσαρόλα σε στρώσεις και ρίχνετε το ένα ποτήρι λάδι μαζί με τον χυμό από λεμόνι. Συμπληρώνετε με νερό, τόσο ώστε να σκεπάζει τα ντολμαδάκια. Πάνω απ τα ντολμαδάκια, τοποθετήστε ένα πιάτο. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.

Σχετικές αναρτήσεις :



Δεν υπάρχουν σχόλια: