Συνταγές και νέα από τον κόσμο της γαστρονομίας,της ζαχαροπλαστικής,του κρασιού, tips,συμβουλές και πολλά πολλά άλλα απο τον e-chef......

27 Φεβ 2011

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΡΥΖΙ

ΤΟ ΡΥΖΙ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΣΕ ΓΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ ΛΑΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ. ΕΣΕΙΣ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΘΗΤΕ ΤΟΛΜΩΝΤΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ ΓΕΥΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ.
Θρεπτική αξία
Το ρύζι είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό τρόφιμο για διάφορους λόγους. Περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, που σημαίνει ότι αποτελείται από άμυλο και φυτικές ίνες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες αφομειώνονται αργά, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον οργανισμό μας για χρησιμοποιεί για μεγαλύτερο διάστημα την ενέργεια που μας δίνουν. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ανάπτυξη της εντερικής χλωρίδας, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μας.
Όπως όλα τα αμυλώδη τρόφιμα, το ρύζι δεν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες. Όμως, οι πρωτεϊνες που έχει
είναι εύπεπτες και αφομειώνονται εύκολα από τον οργανισμό μας. Αυτός είναι ένας λόγος που το ρύζι είναι κατάλληλη τροφή για μωρά, ηλικιωμένους και ασθενείς που δυσκολεύονται να φάνε. Από τους διατροφολόγους μαθαίνουμε ότι, μετά την ενηλικίωση, ο οργανισμός μας δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε πρωτεϊνες. 55 με 75 γραμμάρια την ημέρα είναι αρκετά, δηλαδή περίπου μισή μικρή μπριζόλα. Ό,τι παραπάνω από αυτό χρησιμοποιείται σαν ενέργεια ή αποθηκεύεται σαν λίπος
Το ρύζι περιέχει και τα 8 αμινοξέα που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για να αναπαράγει συνεχώς καινούργιους και δυνατούς μύες.
Το ρύζι είναι υγιεινό και για ό,τι δεν περιέχει. Δεν περιέχει χοληστερόλη ή γλουτένη και δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Η χαμηλή περιεκτικότητά του σε άλατα και λίπος το κάνει κατάλληλο για δίαιτα.
Ιστορία
Το ρύζι τρέφει την ανθρωπότητα για περισσότερα από 5000 χρόνια. Ταξίδεψε από την Κίνα στην Αρχαία Ελλάδα και από την Περσία στο Δέλτα του Νείλου. Οι αρχαίοι Κινέζοι και οι Ινδοί το θεωρούσαν «δώρο των θεών», το οποίο τους έσωσε μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές. «Δεν είναι τα μαργαριτάρια πολύτιμα στη ζωή αλλά οι πέντε σπόροι της γης, από τους οποίους το ρύζι είναι ο πολυτιμότερος» αφηγείται ένα κινέζικο γνωμικό. Το ρύζι ακολούθησε τα βήματα των στρατιωτών που επέστρεψαν από την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου στην Ινδία, έφτασε στην Ελλάδα και την Ευρώπη και αιώνες αργότερα και στην Αμερική. Μια γεύση που η απόλαυσή της έγινε σημείο αναφοράς όλων των κοινωνικών τάξεων, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Παραγωγή - επεξεργασία του ρυζιούΗ καλλιέργεια ρυζιού ξεπερνά την καλλιέργεια οποιουδήποτε άλλου γεωργικού προϊόντος σε ολόκληρο τον κόσμο και το ίδιο το ρύζι αποτελεί τη βασική τροφή για τα 2/3 τουλάχιστον του πληθυσμού της γης. Είναι λοιπόν βέβαιο πως είναι μια από τις πιο διάσημες και ιστορικές τροφές στον κόσμο.
Στην Ελλάδα οι καλλιέργειες του ρυζιού βρίσκονται κυρίως στην Μακεδονία, στα δέλτα των ποταμών και σε παράκτιες περιοχές. Μέχρι να φτάσει από το χωράφι στο πιάτο μας περνάει διάφορα στάδια επεξεργασίας.
Οι Τύποι του Ρυζιού - Οι Χρήσεις και Προελεύσεις τους
Το ρύζι είναι ένα από τα πιο εύπλαστα μαγειρικά υλικά στον κόσμο.
Οι διάφοροι τύποι των ρυζιών, Ελληνικής παραγωγής ή Εισαγόμενα, είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τον τρόπο χρήσης του προιόντος και είναι οι παρακάτω:
  • Ρύζι Γλασσέ μεσόσπερμο: Ελληνικής Παραγωγής , καλλιεργείται στα Δέλτα Αχελώου και Σπερχειού κυρίως, καθώς και σε περιοχές της Κ. Μακεδονίας.
    Ιδανικό για Σούπες, Ρυζόγαλο, διαφορά γλυκά, αλλά και για Σούσι.

  • Ρύζι Μπλού Ροζ μεσόσπερμο: Ελληνικής Παραγωγής, καλλιεργείται στα Δέλτα Αχελώου και Σπερχειού κυρίως, καθώς και σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.
    Ιδανικό για Γεμιστά

  • Ρύζι Καρολίνα μεσόσπερμο: Ελληνικής Παραγωγής, καλλιεργείται κυρίως στο Νομό Σερρών, στις παρόχθιες περιοχές και στο Δέλτα του ποταμού Στρυμώνα
    Ιδανικό για Ελληνικό ριζότο (ρύζι με κρέας στο φούρνο,γαμοπίλαφο κ.α.)

  • Ρύζι Νυχάκι μακρύσπερμο: Ελληνικής Παραγωγής, καλλιεργείται κυρίως στα Δέλτα και στις παρόχθιες περιοχές των μεγάλων ποταμών της Κεντρικής Μακεδονίας, Αξιό, Λουδία, Αλιάκμονα και Γαλλικό ποταμό.
    Ιδανικό για πιλάφι.

  • Ρύζι Parboiled (προβρασμένο) μακρύσπερμο: Ελληνικής Παραγωγής, καλλιεργείται κυρίως στα Δέλτα και στις παρόχθιες περιοχές των μεγάλων ποταμών της Κεντρικής Μακεδονίας, Αξιό, Λουδία, Αλιάκμονα και Γαλλικό ποταμό. Είναι προβρασμένο και παίρνει ένα υποκίτρινο χρώμα από τον εξωτερικό,σκληρό φλοιό του ρυζιού, ο οποίος στη συνέχεια της παραγωγικής διαδικασίας απομακρύνεται.
    Ιδανικό για σπυρωτό πιλάφι και σαλάτες.

  • Ρύζι μερικώς Αναποφλοίωτο (Brown/Kαστανό): Ελληνικής Παραγωγής, καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ανάλογα και με την κοκκομετρία του.Διατηρεί τον εσωτερικό του φλοιό, πλούσιο σε φυτικές ίνες.
    Ιδανικό για φυσική διατροφή και δίαιτες.

  • Ρύζι Basmati μακρύσπερμο: Φυσικά αρωματικό ρύζι, καλλιεργείται στις
    Παραποτάμιες περιοχές των ποταμών που πηγάζουν από τα Ιμαλάια και βρίσκονται στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν. Παίρνει το φυσικό του άρωμα από τα ιδιαίτερα συστατικά του υπεδάφους της ευρύτερης περιοχής.
    Ιδανικό για πιλάφι και εξωτικές γεύσεις. 

  • Ρύζι Jasmine μακρύσπερμο: Φυσικά αρωματικό ρύζι, καλλιεργείται στα υψίπεδα της Ταυλάνδης,σε ειδικά διαμορφωμένες «πεζούλες». Παίρνει το φυσικό του άρωμα από τα ιδιαίτερα συστατικά του υπεδάφους της συγκεκριμένης περιοχής που καλλιεργείται.
    Ιδανικό για πιλάφι, ρύζι ατμού και εξωτικές γεύσεις.
  • Ρύζια Arborio/Carnaroli μεσόσπερμα: Ιταλικής προέλευσης, καλλιεργούνται στις παραποτάμιες περιοχές του ποταμού Πάδου της Βορείου Ιταλίας. Εχουν μεγάλο και πλατύ κόκκο, με το Carnaroli ακόμα μεγαλύτερο σε μέγεθος και προσφέρουν το επιθυμητό κρεμώδες αποτέλεσμα.
    Ιδανικά για κλασσικό ιταλικό ριζότο.


  • Ρύζι Αγριο: Είναι ένα υδρόφιλο φυτό που καλλιεργείται σε παραλίμνιες περιοχές της Βορείου Αμερικής. Γνωστό και ως Indian Rice αποτέλεσε το βασικό συστατικό διατροφής Ινδιάνων των περιοχών αυτών. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και συνδυάζεται σε ανάμιξη με το Ελληνικό ρύζι Parboiled.
    Ιδανικό για κυνήγι, θαλασσινά και σαν γαρνιτούρα σε επίσημα γεύματα.

Σχετικές αναρτήσεις :



Δεν υπάρχουν σχόλια: